• Deutsch
  • Čeština (Česká republika)
  • English (United Kingdom)
Menu
Distillery

Jak připravit kvas a výtěžnost

Ovoce pro přípravu kvasu musí  být dobře vyzrálé, či přezrálé, zdravé (nesmí být nahnilé nebo plesnivé, může být červivé), očištěné, bez trávy, hlíny, listí a jiných nečistot.

Před samotným kvašením upravíme následně:

  • Švestky – pomačkat
  • Hrušky – podrtit
  • Jablka – podrtit, nastrouhat
  • Třešně – odstopkovat a pomačkat
  • Meruňky – pomačkat
  • Broskve – odpeckovat a pomačkat

Takto upravené ovoce ukládáme do kvasných nádob (nejlépe plastové nebo dřevěné,  nikdy kovové nebo hliníkové), které předem vymyjeme a zbavíme všech nečistot. Nádoby plníme maximálně do 4/5 objemu, uzavřeme nejlépe hermeticky, nebo s minimálním odvětráváním abychom zabránili přístupu nežádoucích bakterií. Ideální objem nádob je 50l a více.

Doporučujeme pořídit si na uzavření kvasnou zátku, tak abyste nádobu nemuseli předčasně otevírat. Nádoby umístíme do místnosti, ve které je konstantní teplota kolem 15 stupňů. Kvasem nemícháme a nádobou nehýbeme. Po několika dnech se na povrchu vytvoří tzv. deka, kterou nikterak nenarušujeme a neodstraňujeme, protože zabraňuje úniku alkoholu a představuje přirozenou ochranu proti infekci.

Ve chvíli kdy přestane unikat CO2, je kvašení u konce. Deka se začíná propadat, a je třeba pohlídat, aby se nepropadla do kvasu – před pálením ji opatrně sebereme. Vyzrálý kvas má zdravou vůni, šťáva není sladká.

Kvas je nutné přivézt na vypálení ve chvíli, kdy klesne obsah zkvasitelných cukrů v kvasu a přiblíží se nule. Velmi záleží na podmínkách kvašení, cukernatosti kvašeného ovoce a dalších faktorech. U hrušek je nutno přivést k vypálení ve chvíli, kdy je cukernatost mezi 1-2.

Orientační údaje délky kvašení a výtěžnost jednotlivých druhů ovoce:

Švestky:
Výtěžnost je 1 litr 50% pálenky z cca. 9 až 12 kg ovoce.
Ovoce kvasí 8 - 12 týdnů.

Jablka:
Výtěžnost je 1 litr 50% pálenky z cca. 10 až 13 kg ovoce.
Ovoce kvasí cca. 10 - 16 týdnů.

Hrušky:
Výtěžnost je 1 litr 50% pálenky z cca. 13 až 16 kg ovoce.
Ovoce kvasí cca. 6 - 10 týdnů.

Meruňky:
Nutno vypeckovat. Výtěžnost je 1 litr 50% pálenky z cca. 10 až 14 kg ovoce.
Ovoce kvasí 6 - 8 týdnů.

Broskve:
Nutno vypeckovat. Výtěžnost je 1litr 50% pálenky z cca 13 až 16 kg ovoce.
Ovoce kvasí 6 - 8 týdnů.

Třešně:
Odstopkujeme a pomačkáme. Výtěžnost je  1 lit 50% pálenky  z cca. 12 až 14 kg ovoce.
Ovoce kvasí cca 3 - 6 týdnů.

NEWS


Cider house OPEN (PDF download).


New products in our company store.


CERTIFICATES

  • Czech honey
  • Kosher
  • Regional food

Quick contact

Zelená Bohdaneč s.r.o.
Bohdaneč 140 (map)
285 25
Tel.: +420 327 591 038
Email: info@zelenabohdanec.cz

Enter our company store

Prodejna AgnesCompany store in Bohdaneč  is a showcase of all our products, supplemented by regional products.

Enter ...

Go to top